پنجاه و هشتمین جشنواره فیلم لندن ساعاتی قبل با نمایش فیلم بریتانیایی بازی تقلید ساختۀ مورتن تیلدام، رسما آغاز به کار کرد. بازی تقلید، درامی تاریخی به سبک درام های تاریخی کلاسیک بریتانیایی است که داستان زندگی الن تورینگ، ریاضی دان نابغۀ انگلیسی و پدرخواندۀ علوم کامپیوتری را روایت می کند که در زمان جنگ جهانی دوم از طرف ارتش بریتانیا برای شکستن رمزهای نازی ها به کار گرفته می شود.
بندیکت کامبرباچ که با بازی در سری جدید سریال شرلوک هولمز در نقش این کارآگاه زیرک انگلیسی، نامی برای خود دست و پا کرد، در این فیلم نقش یک شخصیت باهوش و نابغه را به عهده دارد که به خاطر همجنس گرا بودنش در جامعه ای که هنوز همجنس گرایی در آن یک تابوی بزرگ به شمار می آید، مورد آزار قرار می گیرد. بازی خوب کامبرباچ در این فیلم قطعاً مورد توجه اعضای آکادمی اسکار قرار خواهد گرفت. کامبرباچ دربارۀ نقش اش در این فیلم می گوید: " گاه به عنوان یک بازیگر مجبوری تجربه ها یا خاطرات شخصی خودت را وارد فیلم کنی اما اینجا مجبور نبودم این کار را بکنم چرا که تورنینگ زیر پوست من بود."
مراسم فرش قرمز جشنواره فیلم لندن مثل هر سال در سینما ادئون لستر اسکوئر لندن برگزار شد و علاوه بر بندیکت کامبرباچ، کیرا نایتلی و دیگر بازیگران فیلم بازی تقلید، برخی چهره های سرشناس سینما مثل شیا لبوف، مایلز تلر، تیموتی اسپال، لزلی منویل، اگزویه دولان و هلن مک کروری در آن شرکت داشتند.
یکی از خوبی های جشنواره لندن، زمان برگزاری آن است. اوایل اکتبر، زمانی است که تقریبا اکثر جشنواره های مهم سینمایی مثل کن، ونیز، برلین، کارلو وی واری و لوکارنو برگزار شده اند و لذا برنامه ریزان جشنواره لندن که معمولا در این جشنواره ها حاضرند، بهترین ها و برگزیده های این جشنواره ها را انتخاب کرده و در برنامه این جشنواره قرار می دهند. امسال فیلم هایی از کارگردان های سرشناسی چون ژان لوک گدار، جان بورمن، مایکل وینترباتم، فرانسوا اوزون، مایک لی، نوری بیلگه جیلان، آندره زویاگنیتسف، فردریک وایزمن، کریستین پتزولد، عبدالرحمان سیساکو، سرگئی لوزنیتسا، سوزان بی یر، گِرِگ اراکی، سدریک کان، و ابل فررا در بخش های مختلف جشنواره فیلم لندن به نمایش درمی آید.
فیلم قصه ها، آخرین ساخته رخشان بنی اعتماد که تا کنون در جشنواره های مهمی مثل ونیز و تورنتو شرکت داشته و جایزه بهترین فیلمنامه جشنواره ونیز را هم دریافت کرده، تنها فیلمی است که از ایران در جشنواره لندن شرکت کرده است اما از فیلمسازان ایرانی خارج از کشور نیز فیلم هایی در بخش های مختلف این جشنواره پذیرفته شده است. فیلم های رئیس جمهور ساخته محسن مخملباف و دختری که در شب، تنها به خانه می رود ساخته آنا لیلی امیرپور(فیلمساز مقیم آمریکا)، در بخش مسابقه اصلی جشنواره با فیلم های لویاتان ساخته آندره زویاگنیتسف(برنده بهترین فیلمنامه از کن)، دوست دختر جدید ساخته فرانسوا اوزون، دوک نرماندی ساخته پیتر استروک لند، تیمبوکتو ساخته عبدالرحمان سیساکو و ققنوس ساخته کریستین پتزولد، رقابت خواهند کرد. رفتار مناسب ساخته دزیره اخوان، فیلمساز مقیم آمریکا نیز در بخش مسابقه فیلم های اول شرکت دارد و ماکوندو ساخته سودابه مرتضایی(ساکن اتریش) نیز در بخش خنده که مربوط به فیلم هایی با تم کمدی است، نشان داده می شود.
علی جعفر، منتقد سینمایی نشریات سایت اند ساوند و ورایتی که مسئولیت انتخاب فیلم های بخش خاورمیانه و ایران جشنواره فیلم لندن را به عهده دارد، در گفتگو با بی بی سی، درباره نحوۀ انتخاب فیلم های ایرانی و عربی از منطقه خاورمیانه می گوید: "من هر سال ده ها فیلم از تولیدات کشورهای خاورمیانه را می بینم و با تهیه کننده ها، فیلمسازان و پخش کننده های بسیاری در تماس ام و در اغلب جشنواره ها فیلم محلی شرکت می کنم تا بتوان بهترین فیلم ها را برای جشنواره لندن انتخاب کنم."
به اعتقاد علی جعفر، فیلم ذیب ساخته ناجی ابو نوار سینماگر عرب که در بخش مسابقه فیلم ها اول جشنواره لندن حضور دارد، از هیجان انگیزترین تجربه های جدید سینمایی است. علی جعفر در مورد معیارهایش برای انتخاب فیلم ها برای جشنواره لندن می گوید، معیار اصلی او فیلمی است که او را تکان دهد و حرف تازه ای برای گفتن داشته باشد و نیز برای تماشاگران جشنواره، جذاب و سرگرم کننده باشد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا برخی از فیلم های مطرح سال گذشته سینمای ایران مثل ماهی و گربه شهرام مکری، امروز رضا میرکریمی و آخرین پله علی مصفا، که حضور موفقی در جشنواره های دیگر داشته اند، در جشنواره لندن غایب اند، به بی بی سی می گوید: "من شخصا مایل بودم که فیلم های بیشتری از ایران در جشنواره باشد اما ما فضای بسیار محدودی داریم و فیلم های زیادی از سراسر جهان به ما می رسد که باید آنها را هم درنظر داشته باشیم."
علی جعفر فیلم های جدید ایرانی را از نظر محتوی بسیار متنوع و جسورانه ارزیابی می کند. او می گوید خوشحال است که "رخشان بنی اعتماد با فیلم قدرتمند قصه ها دوباره فعالیت سینمایی اش را از سر گرفته است".
این منتقد و برنامه ریز جشنواره، برخی از سینماگران ایرانی خارج از ایران مثل آنا لیلی امیرپور، کارگردان فیلم دختری که در شب تنها به خانه می رود را استعدادی تحسین برانگیز خوانده و می گوید منتظر دیدن کارهای آینده اوست.
علی جعفر، این نظر را که سینمای ایران نسبت به سال های دهه های هشتاد و نود، که حضور جهانی موفق تر و پر رنگ تری داشته و الان دچار افت کیفیت شده رد کرده و می گوید: "این نظر درست نیست. همین سه سال قبل بود که اصغر فرهادی برنده اسکار شد و هنوز فیلمسازان خلاقی در سینمای ایران کار می کنند."
یکی از بخش های پرطرفدار جشنواره فیلم لندن، بخش گنجینه های آرشیوی آن است. امسال تعدادی از فیلم های کلاسیک و مطرح سینمای جهان که به تازگی توسط بنیادهای سینمایی، به صورت دیجیتالی مرمت شده اند، در این بخش به نمایش درمی آیند که تماشای آن ها برای عاشقان سینمای کلاسیک و کسانی که در عمرشان این فیلم ها را روی پرده بزرگ ندیده اند، قطعا جذاب است. کلمانتین عزیزم ساخته جان فورد، فقط فرشته ها بال دارند ساخته هوارد هاکز، دور از اجتماع خشمگین ساخته جان شلزینگر، مردان و عروسک ها ساخته جوزف ال منیکیه ویچ، لانه اژدها ساخته کینگ هو از تایوان و قتل عام با اره برقیدر تگزاس ساخته تاب هوپر(فیلم کالت معروف سینمای وحشت) از مهمترین فیلم های کلاسیک مرمت شده ای است که در این بخش نمایش داده می شود.
جشنواره فیلم لندن امسال با اهدای مقام افتخاری 'فلوشیپ' بی اف آی(موسسه فیلم بریتانیا) به استیون فریرز، از این کارگردان برجسته انگلیسی تقدیر خواهد کرد.
فریزر، یکی از مهم ترین سینماگران امروز بریتانیاست که فیلم های او از درام های تاریخی تا رئالیسم اجتماعی را دربر می گیرد.
ضربه، آفتابه دزدها، رختشویخانه زیبای من، روابط خطرناک و ملکه از جمله فیلم های مطرح اوست. استیون فریرز در مورد دریافت این مقام افتخاری گفته است: "من بیشتر زندگی ام در سینماها گذشته است و بخش مهمی از آن در بی اف آی بوده است و از اینکه این فلوشیپ از طرف بی اف آی به من داده می شود واقعا هیجان زده ام."
پنجاه و هشتمین جشنواره فیلم لندن روز ۱۹ اکتبر با نمایش فیلم خشم ساختۀ دیوید ایر به پایان می رسد. در این فیلم که اثری حماسی مربوط به ماه های آخر جنگ جهانی دوم است، برد پیت و شیا لبوف بازی می کنند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر